tisdag 13 november 2012

Smartkids!

Det är otroligt vad små barn lär sig fort.
På min förskola har vi 24 barn i åldrarna 1-5 år. Av dessa barn är 16 st två år eller yngre. 18 barn började i majmånad och resten har kommit under hösten.

Att barnen skulle vara för små och okunniga för att klara den nya tillvaron på förskolan och den nya tekniken vi nu har stämmer inte in på våra små vetgiriga ungar, nej dessa ungar har full koll på väldigt mycket, rutiner, namn på sina kompisar, sånger, pedagogernas olika toleransnivå, vilken mat som är god, vilken plats de ska vila på, vad de vill leka och självklart på tekniken.
Trycker man på lampknappen slocknar lampan, trycker man på dörrklockan kommer "fröken", för man knappen på ficklampan uppåt så lyser lampan och ringer det så springer en pedagog för att svara och inte minst om man säger ipad så händer det spännande saker.

Vi har en läsplatta och en smartphone att tillgå i vårt dagliga arbete med barnen. Vi fotar och filmar flera gånger i veckan och de minsta barnen vill trycka och titta på bilder/filmer. De vet precis hur man gör för att byta bild, trycka på start och för att se kompisarna i "kameran". Och ändå har ingen av oss pedagoger lärt barnen hur man gör utan de har tittat, provat och upptäckt själva. så visst är barnen smartkids!

En flicka hos oss har med sitt knappa språk talat om för pappa att hon
- ha en ipad i klapp, "dagis" har.
-Men du vet väl inte hur man använder en sån säger pappan.
-Jag kan visa säger hon då.

SMARTKIDS!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar