onsdag 18 januari 2012

iPad i skogen

Idag var det första gången som vi tog med ipaden till skogen. Vi har nyss fått ipad 2 och den går det att filma med, jippi! Jag stoppade ner ipaden i en väska från utklädningshörnan, har inget fodral än, och det var då barnen reagerade, ska vi spela ipad i skogen?, vems väska är det där? Ska du gå hem nu? Frågorna bara haglade innan jag fick en syl i vädret och kunde förklara att jag skulle filma deras lek i skogen. Ja tänk vad ungar ser och uppmärksammar mycket.

Två pedagoger och 11 barn traskade, efter åtskilliga vantpåtagningar, överstoppande av byxben och letande efter regnbyxor, iväg till "vår" skog. Det var blött och halt men vi var ju ordentligt påbyltade så det gick ingen nöd på oss.

Väl i skogen så flödade fantasin och leklusten så jag tog fram ipaden och filmade. Efter några minuters filmande så ville flera barn se filmen och det var bara att trycka på play så kunde resultatet visar upp omgående. Det blev glada skratt och omedelbar respons på filmen. Barnen ville bli filmade i alla möjliga och omöjliga situationer men tillslut fick jag säga nej för mina fingrar hade förvandlats till stela, lätt förvridna isbitar.  Tack  ändå för teknikens under!

Det här ska vi definitivt göra om.Vi kommer att filma fler av barnens aktiviteter under våren. Jag hoppas kunna visa filmsnuttarna för barnens föräldrar men först och främst för barnen så att de kan se sin egen och andras lek och på så vis kanske få nya tankar och idéer till sin lek.

vårterminen 2012

Nu har vi kommit igång ordentligt efter en välförtjänt julledighet.
De flesta verkar vara utvilade och sugna på att anta nya utmaningar som väntar. Alla 26 barn leker, leker och leker så att det knakar i väggarna på vår barack, nej visst ja det heter ju paviljong, jag glömde.

Efter lunchen brukar vår iPad komma fram. Inte alla dagar i veckan men vid ett par tillfällen blir det i alla fall. Under hela höstterminen så är det speciellt ett spel som intresserat barnen, Ninjago Lego. Inte ett av världens mest pedagogiska och upplyftande spel precis men intresset för dessa små Lego Ninjor är enormt. Det visar sig i rolleken, i konstruktionsleken och i samtalen som pågår runt omkring.

Detta spel är faktiskt ett slags krigsspel. Små Ninjor som snurrande slåss mot onda varelser på en arena, de har olika sorters vapen i form av svärd, kedjor, yxor mm. Inte alls bra tycker jag men ni ska veta vilket samarbete, vilken glädje, vilka samtal som utspelar sig i samband med detta spel.

Kanske är det inte så farligt med denna låtsasfight när allt kommer omkring, barnen lär sig ju andra saker än att "kriga".  Men en sak fick mig att ta bort spelet från synlig plats på iPaden nämligen den att barnen inte testade några andra spel/appar utan var maniskt hängivna åt Ninjago spelet. Jag flyttade helt sonika appen till min egen mapp som barnen inte brukar röra.

Jag trodde att protesterna skulle bli ljudliga men tji fick jag. Av cirka 20 spelande barn var det bara två som frågade vart Ninjaspelet var. Jag har tagit bort det spelet sa jag och sen testades det andra appar för fulla muggar. Barn som en lång tid bara spelat detta spel bakade pizzor, skrev sina namn, målade, spelade piano och såg på filmsnuttar.

Ibland behöver man bryta ett mönster för att få ett nytt!